Żurek wielkanocny

To jest dobre zdjęcie, ponieważ kuchenka jest czysta, a to rzadkość w mojej kuchni.
Bohaterem zdjęcia jest żurek wielkanocny, w odsłonie mięsnej (po lewej) i wegetariańskiej (po prawej). Ilość jest duża, bo dla całej rodziny 👨👩👧👦 🐣
Jeśli chodzi o mięsny to tajemnicy nie ma, białe kiełbaski, trochę wędzonki, boczek, zakwasy ze sklepu.
Trochę inaczej ma się sprawa wege żurku. To mięso nadaje żurkowi jego smak i dość ciężko go odtworzyć w opcji wegetariańskiej. Niemniej, co roku wychodzi coraz lepiej, a aromat i głębię (tak, głębię, bo o to trudno!) próbuję wydobyć z:
* mocno i długo przysmażonych kiełbasek wege
* kilku wędzonych śliwek
* wywaru grzybowego (robi robotę) z suszonych grzybów
A żeby wege żurek uzyskał bardziej brązowy kolor - polecam sos sojowy, tylko uważnie - bo dominuje, łatwo przesadzić i niechcący uzyskać żurek miso.
Jajka do zupy nie dodaję, bo nie lubimy jak pływają z niego farfocle - lepszą opcją jest jajko w talerzu. 🥚
#żurek #wielkanoc #żurekwegetariański