Kuchnia. Chaosu.

@kuchniachaosu

Zapiekana papryka, koper włoski i bakłażan

Mamy tu dziwny bakłażan i koper włoski z Selgrosa oraz paprykę, cebulę i czosnek. Nie ma tu ziemniaków ani białka, więc technicznie nie jest to jakieś syte danie, ale jest super dobre.

Piec warto pod przykryciem, robi się wtedy taki sos z tego co wycieka z warzyw, a bakłażan i papryka jak się złączą smakiem to wychodzi coś bardzo dobrego (w sumie taki ajwar, tylko że sos 😀).

Koper włoski dodaje jak zwykle tego cwanego, anyżowego posmaku, ale można go tu pominąć, bo z kupnem bywa różnie. Bez kopru i tak będzie dobre.

Lubię też pieczenie czosnku, który robi się miękki i po mieszaniu staje się trochę też sosem 🧄

Po zapieczeniu, można zjeść samo, a można zrobić coś jeszcze lepszego - a mianowicie dodać do tego sosu pomidorowego, co też poczyniłem, a efekty wkrótce się tu pojawią.