Seler naciowy - baza bolognese

Seler naciowy kojarzyłem zawsze jako warzywo, które kroi się w słupki i macza w sosach podczas przyjęć. Kojarzyłem w sumie niezbyt dobrze, bo zawsze wszystkie inne warzywa znikały, tak jak i sosy, seler zaś zwykle zostawał 🙂
Byłem, przyznam, mocno zdziwiony, gdy w książce o włoskiej kuchni przeczytałem, że seler ten stanowi podstawę sosu bolognese, a co ciekawsze, pierwsze bolognese nawet nie zawierało pomidorów. No ale jak już przeczytałem, to postanowiłem spróbować.
Seler naciowy całkiem, ale to całkiem zmienia swoje oblicze po usmażeniu. Jest pyszny, aromatyczny, traci swoją gorycz znaną z wersji surowej. Tym sposobem, dzięki książce "Italia na talerzu" seler naciowy stał się warzywem stale obecnym w mojej lodówce, podstawą wielu sosów.
A też bardzo lubię kroić, a to wdzięczne warzywo jest do tego doskonałe.