Kuchnia. Chaosu.

@kuchniachaosu

Pieczone warzywa, ziemniak, burak, kalafior i marchewka

Pieczone warzywa pojawiają się tutaj często, zwykle z sosami, i zwykle musowo jednym z nich jest po prostu ziemniak. Dziś pojawiły się buraki, które piekłem już nie raz, ale w tym towarzystwie jeszcze nigdy.

Okazuje się, że buraki pieką się dłużej niż reszta warzyw z tego zestawu. Upieczone owszem, były, ale nie miały chrupkości kartofla ani batata. Następnym razem będą się piekły osobno i zaczną chwilę wcześniej.

Jednym z sosów jest tu ajwar, który często robię, zamykam w słoik, i o dziwo potrafi tak kila tygodni (a i miesięcy) stać bez psucia się. No właśnie, ajwar, zwykle robi się go z przyprawami, mi zwykle wystarczają same warzywa (papryka, bakłażan) i czosnek. Jest słodkawy, delikatny i nie męczy ostrością.