Nierozłączna para - ziemniaki i tymianek

Nie wiem, czy tymianek zawsze był w tylu sklepach, czy tylko w tym roku tak się to układa, ale fakt, że w tym sezonie jest jednym z najłatwiej dostępnych ziół. Śmiem bardzo odważnie nawet twierdzić, że wygonił z dyskontów rozmaryn 🙂 🌿
Tymianek jest bardzo aromatyczny i przejmuje tym aromatem gotowane potrawy, więc trzeba dodawać do ostrożnie. Co innego pieczenie, tam tymianek zaczyna współpracować, a najlepiej współpraca wychodzi mu z ziemniakiem 🥔
Co do pieczonych ziemniaków - wszyscy marudzą na to, że nie są chrupiące i dobre jak frytki. No bo nie są, i nie będą, frytki się robi w oleju 🙂 Ale wystarczy ziemniaki wsadzić do wrzątku z łyżką cukru i tam trochę potrzymać przed pieczeniem, żeby powstało coś bardzo dobrego, lekko chrupkiego i ładnego.