Debiut z risotto, mega klasyczne, bez niczego, a pycha

I tu kolejna rzecz, którą włoska kuchnia bardzo dopracowała - a mianowicie risotto. W Auchanie wynalazłem ryż Arborio w zdecydowanie zbyt wysokiej cenie, no ale trudno. 🍚
Jeśli nie lubisz ryżowych dań, glutów, papek, ciapek, to właśnie risotto powinieneś spróbować. Myślę, że potrafi odmienić podejście do ryżu. Jego podstawą jest (Ważne) bulion i białe wino i to to, w odróżnieniu od gotowania w wodzie, robi dużą różnicę. 🥣 🍾
Smaży się cebulę z czosnkiem, a na to wrzuca się suchy ryż i sumiennie podlewa winem i bulionem, az wszystko wchłonie i zrobi się miękki. A jak już się zrobi, to zagęszczamy parmezanem i doprawiamy, a na wierzch wiadomo, zielenina.
Bardzo proste, ale trzeba przy tym stać (chyba z 20-30 minut), mieszać i dolewać. I nie rozgotować, bo to dramat chyba największy dla tej potrawy.
#risotto #risottoklasyczne #winoibulion #parmezan