Udon z kurczakiem

Nie umiem jeszcze robić makaronu takiego azjatyckiego, tych różnych grubych udonów, więc je po prostu kupuję. Są spoko, chociaż nie mam porównania tu z domowym.
Resztę natomiast zrobić już umiem, a resztę stanowią pieczarki podsmażone na maśle i kurczak usmażony na maśle (osobno, bo razem im tak dobrze nie idzie, pieczarki puszczają dużo wody i kurczak się wtedy w sumie gotuje). Do tego pyszny bulion warzywny, nutka miso i jest cudownie.
Bulionu dodajcie ile chcecie, ja zawsze staram się mieć "ni to zupę, ni to pastę", coś pomiędzy, żeby wszyscy pytali czym to się je 🙂
Zdjęcie trochę jak jakieś ufo, ale to faktycznie tak było, takie cienie 🙂
Przepis
Przepis na Udon z kurczakiem zawiera takie składniki jak: gotowy makaron udon, pieczarki smażone na maśle, kurczak również smażony na maśle, bulion warzywny oraz miso. Kurczak i pieczarki są smażone osobno, ponieważ pieczarki wydzielają dużą ilość wody.
Składniki
- Porcja makaronu udon (w marketach, na kuchni azjatyckiej, może być taki w woreczku)
- filet z kurczaka / indyka
- 5-6 pieczarek
- 3 łyżki masła
- 500 ml bulionu warzywnego
- duża łyżka pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku
- Cebula
Instrukcje
- Ugotuj makaron udon, odcedź i przełóż do miski - polej go olejem (tu sezamowym najlepiej) i wymieszaj, to się nie sklei
- Pokrój pierś z kurczaka na cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem, papryką, i tym co lubisz..
- Oczyść pieczarki i pokrój je na plasterki, kto jakie lubi.
- Rozgrzej połowę masła na dużej patelni. Dodaj pieczarki i smaż, aż będą miękkie i lekko złociste, około 5-7 minut. Przełóż pieczarki do miski z makaronem.
- Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą część masła. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty i dobrze wysmażony, około 5-7 minut. Przełóż kurczaka do makaronu i pieczarek. Wymieszaj wszystko.
- W małym garnku podgrzej bulion warzywny, dodaj pastę miso i sos sojowy. Mieszaj, aż pasta miso się rozpuści, ale nie gotuj jej zbyt długo.
- Kurczaka z pieczarkami i udonem przełóż do misek. Zalej bulionem, tyle ile lubisz. Udekoruj ziołami.