Udon z kurczakiem

Udon z kurczakiem

Nie umiem jeszcze robić makaronu takiego azjatyckiego, tych różnych grubych udonów, więc je po prostu kupuję. Są spoko, chociaż nie mam porównania tu z domowym.

Resztę natomiast zrobić już umiem, a resztę stanowią pieczarki podsmażone na maśle i kurczak usmażony na maśle (osobno, bo razem im tak dobrze nie idzie, pieczarki puszczają dużo wody i kurczak się wtedy w sumie gotuje). Do tego pyszny bulion warzywny, nutka miso i jest cudownie.

Bulionu dodajcie ile chcecie, ja zawsze staram się mieć "ni to zupę, ni to pastę", coś pomiędzy, żeby wszyscy pytali czym to się je 🙂

Zdjęcie trochę jak jakieś ufo, ale to faktycznie tak było, takie cienie 🙂

Przepis

Przepis na Udon z kurczakiem zawiera takie składniki jak: gotowy makaron udon, pieczarki smażone na maśle, kurczak również smażony na maśle, bulion warzywny oraz miso. Kurczak i pieczarki są smażone osobno, ponieważ pieczarki wydzielają dużą ilość wody.

Składniki

  • Porcja makaronu udon (w marketach, na kuchni azjatyckiej, może być taki w woreczku)
  • filet z kurczaka / indyka
  • 5-6 pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • duża łyżka pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Cebula

Instrukcje

  1. Ugotuj makaron udon, odcedź i przełóż do miski - polej go olejem (tu sezamowym najlepiej) i wymieszaj, to się nie sklei
  2. Pokrój pierś z kurczaka na cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem, papryką, i tym co lubisz..
  3. Oczyść pieczarki i pokrój je na plasterki, kto jakie lubi.
  4. Rozgrzej połowę masła na dużej patelni. Dodaj pieczarki i smaż, aż będą miękkie i lekko złociste, około 5-7 minut. Przełóż pieczarki do miski z makaronem.
  5. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą część masła. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty i dobrze wysmażony, około 5-7 minut. Przełóż kurczaka do makaronu i pieczarek. Wymieszaj wszystko.
  6. W małym garnku podgrzej bulion warzywny, dodaj pastę miso i sos sojowy. Mieszaj, aż pasta miso się rozpuści, ale nie gotuj jej zbyt długo.
  7. Kurczaka z pieczarkami i udonem przełóż do misek. Zalej bulionem, tyle ile lubisz. Udekoruj ziołami.