Roladki - indyk, boczek, cytrusy - jest pięknie

Ostatnio przeczytałem, że jak ktoś lubi soczysty drób, to warto owinąć go w boczek, bo wtedy się nie wysusza. Nie wiem czy lubię, ale pospieszyłem sprawdzić i spróbować. O soczystość miały też zadbać cytrusy i metoda obróbki, mianowicie konfitowanie, w dobrej oliwie z oliwek.
Obiad miał być nieco świąteczny, więc wiadomo, mięso i cytrusy pasują jak ulał.
Sprawa jest prosta, kawałki indyka zawijamy w plastry boczku i układamy ciasno w naczyniu. Wykałaczek i sznurków żadnych nie trzeba, boczek nie sprężynuje 🙂 i jest łatwo to wszystko poukładać.
Mięso układamy ciasno, ale na tyle ciasno, aby pomiędzy nie dołożyć plasterki pomarańczy. Można też dolać soku, z cytryny albo pomarańcza. Ja miałem akurat oliwę pomarańczową, więc ten etap pominąłem.
Przepis
Roladki są przygotowywane z soczystego indyka, owiniętego w boczek dla utrzymania wilgotności. Dodatkową soczystość zapewniają cytrusy, a metoda konfitowania w oliwie z oliwek dodaje głębi smaku. Roladki układane są ciasno w naczyniu, z plasterkami pomarańczy pomiędzy nimi dla aromatu.
Składniki
- filet z indyka
- opakowanie boczku w plastrach
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 200 ml oliwy z oliwek
Instrukcje
- Pokrój filet z indyka na kawałki o grubości około 2-3 cm, takie, aby zawinąć je w boczek.
- Przypraw kawałki indyka solą i pieprzem.
- Każdy kawałek indyka owiń w plaster boczku.
- Pokrój pomarańcze i cytrynę na cienkie plasterki.
- W naczyniu do zapiekania ułóż ciasno owinęte boczkiem kawałki indyka.
- Pomiędzy kawałki mięsa wsuń plasterki pomarańczy i cytryny.
- Zalej całość oliwą z oliwek, tak aby mięso było częściowo zanurzone.
- Piekarnik rozgrzej do 150°C.
- Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 1 godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie.
- Podawać najlepiej w naczyniu w którym piekliśmy potrawę, bo wtedy najładniej wygląda.