Roladki - indyk, boczek, cytrusy - jest pięknie

Roladki - indyk, boczek, cytrusy - jest pięknie

Ostatnio przeczytałem, że jak ktoś lubi soczysty drób, to warto owinąć go w boczek, bo wtedy się nie wysusza. Nie wiem czy lubię, ale pospieszyłem sprawdzić i spróbować. O soczystość miały też zadbać cytrusy i metoda obróbki, mianowicie konfitowanie, w dobrej oliwie z oliwek.

Obiad miał być nieco świąteczny, więc wiadomo, mięso i cytrusy pasują jak ulał.

Sprawa jest prosta, kawałki indyka zawijamy w plastry boczku i układamy ciasno w naczyniu. Wykałaczek i sznurków żadnych nie trzeba, boczek nie sprężynuje 🙂 i jest łatwo to wszystko poukładać.

Mięso układamy ciasno, ale na tyle ciasno, aby pomiędzy nie dołożyć plasterki pomarańczy. Można też dolać soku, z cytryny albo pomarańcza. Ja miałem akurat oliwę pomarańczową, więc ten etap pominąłem.

Przepis

Roladki są przygotowywane z soczystego indyka, owiniętego w boczek dla utrzymania wilgotności. Dodatkową soczystość zapewniają cytrusy, a metoda konfitowania w oliwie z oliwek dodaje głębi smaku. Roladki układane są ciasno w naczyniu, z plasterkami pomarańczy pomiędzy nimi dla aromatu.

Składniki

  • filet z indyka
  • opakowanie boczku w plastrach
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 200 ml oliwy z oliwek

Instrukcje

  1. Pokrój filet z indyka na kawałki o grubości około 2-3 cm, takie, aby zawinąć je w boczek.
  2. Przypraw kawałki indyka solą i pieprzem.
  3. Każdy kawałek indyka owiń w plaster boczku.
  4. Pokrój pomarańcze i cytrynę na cienkie plasterki.
  5. W naczyniu do zapiekania ułóż ciasno owinęte boczkiem kawałki indyka.
  6. Pomiędzy kawałki mięsa wsuń plasterki pomarańczy i cytryny.
  7. Zalej całość oliwą z oliwek, tak aby mięso było częściowo zanurzone.
  8. Piekarnik rozgrzej do 150°C.
  9. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 1 godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie.
  10. Podawać najlepiej w naczyniu w którym piekliśmy potrawę, bo wtedy najładniej wygląda.