Kuchnia. Chaosu.

@kuchniachaosu

Sos kurkowy,, szybki i zawsze mega

Mięso i sos kurkowy to taka para, że jak przychodzi wrzesień, to ciężko się myśli o jednym bez drugiego 🙂 Sos kurkowy to jeden z najłatwiejszych do wykonania sosów - a jednym jego minusem jest cena kurek 🍄‍🟫

Sos kurkowy rządzi, a to dlatego, że jest delikatny i nie miażdży potrawy, a ją uzupełnia, choć i sam w sobie smakuje doskonale. Do sosu dodaję zwykle śmietanki 30% - tylko niedużo - sosu nie wyjdzie Wam litr, ale będzie taki jak trzeba. Piszę o tym, bo wiem jak łatwo przesadzić ze śmietaną.

Mięso to sprawa osobna i tu jak kto lubi, ale do kurek pasuje bardziej mięso czerwone. Na zdjęciu jest chyba antrykot, taki stekowy. No i nie wiem czemu, najlepiej mi ten zestaw smakuje z chlebem, grzanką, którą potem można maczać w pozostałym sosie.