Kuchnia. Chaosu.

@kuchniachaosu

Sałatka, z czerwoną kapustą

Czerwoną kapustę kupuję zwykle, jak w planie mam zrobić kebaby 😎 A kapusta, jak to kapusta, okazuje się, że wystarczy jakieś 10% nawet najmniejszej główki, a z resztą trzeba coś zrobić.

Można zasmażyć, wychodzi niezła. Można też zrobić surówkę, ale surówka była w kebabie, więc znowu nie bardzo się chce. Dodaje ją wtedy po trochu do wszystkiego, a okazuje się że w połączeniu z sałatą jest też spoko.

Kapustę warto poszatkować cienko, używam do tego mandoliny i to naprawdę cienkiego ustawienia.

Tutaj mamy sałatę, kapustę czerwoną, sezam, ogórek kiszony i sos na bazie oleju sezamowego na spodzie. Sosy do sałatek to osobna kategoria, bo dogodzić każdemu w tej materii ciężko. Kiedyś się zabiorę za szerszy opis problemu 🙂