Kuchnia. Chaosu.

@kuchniachaosu

Danie z boczniaków i tofu, na winie

A ten gulasz wyszedł naprawdę, naprawdę czadowo. Boczniaki i poszarpane tofu, duszone w winie i sosie sojowym, z dodatkiem papryki. Że cebula i czosnek to raczej wiadomo, w końcu to gulasz 🧅🧄

Jeśli chodzi o boczniaki, to są to trochę niedowartościowane grzyby. Można je zrobić w panierce, dodać do zupy, zrobić gulasz i pewnie wiele innych rzeczy. Mają też taki plus, że nie rozpadają się w ręku, a przyjemnie drą na paski, które można dodać do takiego właśnie dania.

Boczniaki są też podobno odżywcze, mają białko i witaminy - jak jest tu ktoś mądry co się zna, to może powiedzieć więcej.

Gulasz wyszedł naprawdę dobry, a co fajne, nie ma w nim pomidorów, więc go to trochę odróżnia od tradycyjnych gulaszy. Ma za to wino 🍷 i podlewany jest bulionem, który z boczniakiem bardzo się lubi.

Tofu, wiadomo, pasuje wszędzie i robi robotę.