Orechiette, sos, bakłażan i papryka

Dorwałem w sklepie miękki bakłażan, taki wołający o natychmiastowy przerób, w jakiejś cenie typu 5 zł. Pomyślałem, że dawno nie było ajwaru i że wszystko dobrze się składa. Bakłażan z papryką upiekłem, obrałem, klasycznie, no ale popełniłem błąd, bo zostawiłem to wszystko na patelni.
A jak to na patelni, a to ja sprawdzałem po raz 40. czy dobrze wyszło, a to ktoś inny chleba zamoczył. No i ajwaru zostało tyle, że nie opłaciło się go do słoika przekładać 🙂
Powstał za to makaron, z niedoszłym ajwarem (nie było to blendowane), parmezanem, burratą i bazylią.
Przepis
Przepis zawiera miękki bakłażan, paprykę, sos oraz orechiette. Bakłażan i paprykę wcześniej upieczono i obrano. Na koniec, do makaronu dodano niedoszły ajwar, parmezan, burratę i bazylię.
Składniki
- 200 g makaronu orecchiette
- 1 bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 50 g parmezanu, startego, albo takiego już w proszku
- 1 kulka burraty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Świeża bazylia do dekoracji
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Bakłażana i paprykę umyj, a następnie przekrój na połówki. Umieść je na blaszce do pieczenia skórką do góry. Uwaga, będzie kapać, półkę niżej dajcie folię albo papier, bo nie domyjecie pieca.
- Piecz warzywa przez około 25 minut, aż skórki będą przypieczone i miękkie. Na koniec można dać grzałkę ostro od góry, żeby się przypiekła.
- Po upieczeniu ostudź warzywa, a następnie obierz ze skórek i pokrój w drobną kostkę. Po wyjęciu, warto przykryć naczynie pokrywką, wszystko się zaparzy i skóra łatwiej zejdzie.
- Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1 minutę, nie dopuszczając do przypalenia.
- Dodaj pieczonego bakłażana i paprykę na patelnię, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż kilka / kilkanaście minut. Próbuj co minutę, żeby było wiadomo czy dobre 🙂
- W międzyczasie ugotuj makaron orecchiette zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.
- Do patelni z warzywami dodaj makaron. Mieszaj, aż składniki się połączą, dodając odrobinę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać kremową konsystencję.
- Podawaj makaron posypany parmezanem, z kawałkami burraty i świeżymi liśćmi bazylii.