Orechiette, sos, bakłażan i papryka

Orechiette, sos, bakłażan i papryka

Dorwałem w sklepie miękki bakłażan, taki wołający o natychmiastowy przerób, w jakiejś cenie typu 5 zł. Pomyślałem, że dawno nie było ajwaru i że wszystko dobrze się składa. Bakłażan z papryką upiekłem, obrałem, klasycznie, no ale popełniłem błąd, bo zostawiłem to wszystko na patelni.

A jak to na patelni, a to ja sprawdzałem po raz 40. czy dobrze wyszło, a to ktoś inny chleba zamoczył. No i ajwaru zostało tyle, że nie opłaciło się go do słoika przekładać 🙂

Powstał za to makaron, z niedoszłym ajwarem (nie było to blendowane), parmezanem, burratą i bazylią.

Przepis

Przepis zawiera miękki bakłażan, paprykę, sos oraz orechiette. Bakłażan i paprykę wcześniej upieczono i obrano. Na koniec, do makaronu dodano niedoszły ajwar, parmezan, burratę i bazylię.

Składniki

  • 200 g makaronu orecchiette
  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 50 g parmezanu, startego, albo takiego już w proszku
  • 1 kulka burraty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Świeża bazylia do dekoracji

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Bakłażana i paprykę umyj, a następnie przekrój na połówki. Umieść je na blaszce do pieczenia skórką do góry. Uwaga, będzie kapać, półkę niżej dajcie folię albo papier, bo nie domyjecie pieca.
  3. Piecz warzywa przez około 25 minut, aż skórki będą przypieczone i miękkie. Na koniec można dać grzałkę ostro od góry, żeby się przypiekła.
  4. Po upieczeniu ostudź warzywa, a następnie obierz ze skórek i pokrój w drobną kostkę. Po wyjęciu, warto przykryć naczynie pokrywką, wszystko się zaparzy i skóra łatwiej zejdzie.
  5. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1 minutę, nie dopuszczając do przypalenia.
  6. Dodaj pieczonego bakłażana i paprykę na patelnię, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż kilka / kilkanaście minut. Próbuj co minutę, żeby było wiadomo czy dobre 🙂
  7. W międzyczasie ugotuj makaron orecchiette zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.
  8. Do patelni z warzywami dodaj makaron. Mieszaj, aż składniki się połączą, dodając odrobinę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać kremową konsystencję.
  9. Podawaj makaron posypany parmezanem, z kawałkami burraty i świeżymi liśćmi bazylii.