Makaron z mango chutney

Robiłem sam mango chutney ostatnio, zupełnie nie pamiętam już z jakiej okazji, ale chciałem zrobić je nieco bardziej wytrawne. Składało się z czosnku, imbiru (to ważne!), czarnuszki, no i mango. Z ciekawostek, gdzieś wyczytałem, że chutney robi się z mango niedojrzałych, żeby było kwaskowate, a mango dojrzałe się po prostu zjada 🙂
Składników nie kroiłem jakoś bardzo tym razem, wolałem grubo ciosany dżem bardziej niż krem.
Chutney wyszło na tyle wytrawne, że postanowiłem je dodać do makaronu i podać na obiad. Jak to z makaronem, wszystko wychodzi ok 👌
Przepis
Przepis na makaron z mango chutney obejmuje czosnek, imbir, czarnuszkę i mango. Chutney tworzy się z niedojrzałych mango dla kwaskowatego smaku. Składniki są grubo cięte, tworząc dżem zamiast kremu. Makaron jest podawany z wytrawnym chutney.
Składniki
- 200 g makaronu tagliatele (własny najlepiej, ale paczka też przejdzie)
- 2 czubate łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeży imbir, nieduży kawałek (ze 2cm)
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- 1 mango
- kilka listków świeżej szałwii do dekoracji (no ale obejdzie się, jak nie macie 🙂)
Instrukcje
- Ugotuj makaron, ale najpierw posól wodę 🙂
- W międzyczasie, na dużej patelni rozgrzej masło
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się przezroczysta
- Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojony imbir i nasiona czarnuszki, smaż przez kolejne 2 minuty, aż uwolnią się aromaty.
- Posiekaj mango, wrzuć na patelnię i mieszaj przez kilka minut, aż się tak trochę wszystko złączy
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ale nie musisz ✌️
- Odcedź makaron i podaj z chutney, a czy go wymieszasz, czy podasz osobno do zmieszania na talerzu, to już Twoja sprawa 🙂