Makaron udon, na słodko i kwaśno, z ananasem

Makaron udon tutaj kupiłem gotowy, taki do zupy, ale dziś nie o zupie. Ananas zawsze mi się wydawał trochę kiczowaty w daniach wytrawnych, bo wiadomo, amatorszczyzna, pizza z ananasem, chińszczyzna z ananasem, kurczak z ananasem.
Z tego powodu chyba minęły lata, przez które ananasa do potraw nie dawałem, i wreszcie zatęskniłem. Wyszło spoko, ziomek nie jest jednak taki zły 🙂 W zestawie z tofu, papryką, cebulą i bambusem (!) wyszło naprawdę dobrze.
Przepis
Odkryj słodko-kwaśne smaki makaronu udon z ananasem. Zaskocz swoje kubki smakowe niecodziennym połączeniem ananasa z tofu, papryką, cebulą i bambusem. Doskonałe danie, które zaskoczy Cię swoją świeżością i lekkością.
Składniki
- opakowanie makaronu udon
- opakowanie tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła / oleju roślinnego / oliwy
- 1 papryka czerwona, pokrojona w małe kwadraty
- 1 żółta papryka pokrojona w małe kwadrat
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- pędy bambusa (mała puszka)
- Ananas (świeży lub z puszki)
Instrukcje
- Makaron udon ugotuj do al dente. Te kupne wystarczy chwilę podgotować.
- Tofu pokrój w średniej wielkości kawałki (takie 1cm). Przełóż do miski, dodaj sos sojowy, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj tofu i smaż, aż będzie złociste. Uwaga, może pryskać, dodawać powoli.
- Dodaj pokrojoną paprykę, bambus i cebulę. Smaż przez 5 minut, mieszając. Cebula powinna zmięknąć 💪
- Dodaj ugotowany makaron do wszystkiego co na patelni, delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Dodaj też ananasa.
makaron udonkurczakazjatyckieszybkiekolorowewarzywadomowecodzienny posiłek