Kaczka nie jest trudna, ale jest dobra

Kaczka nie jest trudna, ale jest dobra

Kaczka już jest chyba odczarowana - coraz częściej obecna w sklepach, a więc i częściej lądująca na talerzach. Widać opinia, że to danie trudne, świąteczne i "mało mięsa, sama skóra" jest już nieaktualna, no i bardzo dobrze.

Kaczka to chyba najprostsze mięso do przygotowania, a i jedno z najlepszych. Do kaczki nie trzeba dodawać nic, absolutnie nic, nawet w sumie solić nie trzeba 🙂

Nacinamy skórę, pieczemy, smażymy, konfitujemy, i o ile nie zapomnimy o niej na dłuższy czas, to z pewnością się uda.

Tutaj filet z kaczki, pieczony w tymianku i oliwie - a oliwa ta, wymieszana z tym co się z fileta wytopi smakuje obłędnie i może służyć przez następne dni jako np. maczadło do bagietki 🥖