Butter chicken - wiadomo, raz w miesiącu

Butter chicken to najlepsze danie kuchni indyjskiej. No dla mnie, jako wielbiciela masła zdecydowanie. Chodziliśmy swego czasu do już nieistniejącej restauracji Bombay, w której jedzenie było naprawdę dobre. No ale jak raz zamówiłem butter chicken, to po kilku, albo i kilkunastu kolejnych wizytach, rodzina moja była wielce zdziwiona, że nawet nie otwieram karty żeby wybrać suma w mleku kokosowym, tylko od razu waliłem "butter chicken".
Próbować lubię, ale przegapiać nie bardzo, więc wolałem nie przegapić smaku butter chickena, niż próbować te różne dale.
Butter chicken jest bardzo prosty, nieco trudniejszy do zrobienia samemu, prostszy z gotowej pasty (na dziale orientalnym w marketach), którą na maśle się rozrabia. U mnie zawsze z większą ilością masła i śmietany, niż w wielu przepisach. Czy robię tak dobry jak w Bombayu? Czasami tak 😉
W oryginalnym przepisie kurczaka marynuje się dzień wcześniej w jogurcie i przyprawach, zróbcie tak, jak macie na to czas i moce.
Przepis
Butter chicken to popularne danie kuchni indyjskiej, znane ze swojej kremowej konsystencji. Przygotowywane jest z kurczaka, masła i śmietany, a dodatkowe smaki zapewniają przyprawy orientalne. Możemy go przygotować samodzielnie, choć łatwiejsze jest użycie gotowej pasty dostępnej w sklepach.
Składniki
- dwa podwójne filety z kurczaka

- 100 g masła

- 100 ml śmietany kremówki 30%

- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku

- 2 cm kawałek imbiru

- 1-2 szklanki passaty pomidorowej

- 1 łyżeczka garam masala

- 1 łyżeczka kolendry

- 1 łyżeczka mielonego kminu

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1 łyżeczka chili w proszku

- sól do smaku

- świeża kolendra do dekoracji

Instrukcje
- Pokrój kurczaka w kawałki takie jak lubisz.
- Rozgrzej część masła na patelni na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż aż będzie złocisty, a nawet taki lekko przyjarany. Odłóż na bok.
- Na tej samej patelni roztop resztę masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista.
- Dodaj posiekany czosnek i starty imbir i resztę przypraw, smaż przez 2 minuty.
- Dodaj passatę pomidorową i mieszaj aż smaki się połączą.
- Dodaj usmażone kawałki kurczaka z powrotem na patelnię, dobrze wymieszaj, aby pokryć je sosem.
- Dodaj śmietanę kremówkę i pozostałe 100 g masła, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą do smaku.
- Podawaj z ryżem, możesz udekorować świeżą kolendrą.
