Butter chicken - wiadomo, raz w miesiącu

Butter chicken to najlepsze danie kuchni indyjskiej. No dla mnie, jako wielbiciela masła zdecydowanie. Chodziliśmy swego czasu do już nieistniejącej restauracji Bombay, w której jedzenie było naprawdę dobre. No ale jak raz zamówiłem butter chicken, to po kilku, albo i kilkunastu kolejnych wizytach, rodzina moja była wielce zdziwiona, że nawet nie otwieram karty żeby wybrać suma w mleku kokosowym, tylko od razu waliłem "butter chicken".
Próbować lubię, ale przegapiać nie bardzo, więc wolałem nie przegapić smaku butter chickena, niż próbować te różne dale.
Butter chicken jest bardzo prosty, nieco trudniejszy do zrobienia samemu, prostszy z gotowej pasty (na dziale orientalnym w marketach), którą na maśle się rozrabia. U mnie zawsze z większą ilością masła i śmietany, niż w wielu przepisach. Czy robię tak dobry jak w Bombayu? Czasami tak 😉